miercuri, 2 mai 2012

Suad - Arsa de vie


Aceasta carte - documentar te zapaceste, cu atat mai mult cu cat este descrierea exacta a unor intamplari reale si actuale petrecute in Cisiordania.

Suad a fost crescuta in provinicia acestei tari, aflata la confluenta intereselor israielienilor si palestinienilor, privata de dragoste si educatie, obligata sa munceasca pana la epuizare si, asa cum preciza si ea, vitele fiind mai apreciate decat ea. 


In familia sa, nu exista dragoste, iar violenta barbatilor, desi nu era remarcabila, parea a se afla in sangele lor, un blestem transmis din generatie in generatie. Femeile nu sunt respectate, nu sunt tratate ca si oameni, fiind persecutate din toate punctele de vedere, nici macar casatoria nefiind o sansa- deoarece sunt multe traditii de urmat in acest sens. 





Suad va fi arsa de vie, insarcinata fiind,deoarece a acceptat, practic, fortata, sa faca dragoste cu un barbat pe care il iubea in mod iluzoriu. Ea nu avea de unde sa aiba notiuni elementare despre dragoste si sex, acestea fiind un subiect tabu si ea petrecandu-si tot timpul in casa, muncind. A trebuit sa sufere singura durerile sarcinii si a parasirii de catre iubitul sau, familia hotarand sa o arda de vie, pedeapsa numita omor pentru onoare. 



In spital, ea este salvata de Josephine si, cu greu, dusa in Elvetia cu ajutorul unei asociatii umanitare, suferind zeci de operatii dureroase. Familia sa o va sti moarta. 

Cosmarurile si durerea s-au atenuat, ea recurgand la uitare, faurindu-si ea o familie, regasindu-si fiul pe care l-a dat spre adoptie si incercand sa fie in rand cu lumea. Totusi, atata durere nu este loc pentru a fi uitata...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu